Midsommarskrytet

Midsommarskrytet

Det här inlägget är för de som kommer spendera kvällen med sin släkt. Är du en av dom som har en släkt på åttiofem personer där alla tycks spendera större delen av sin tid med att hålla reda på alla andra i släkten är inlägget tyvärr inte för dig. Det kan vara det, men chanserna är att det inte är det. Är du däremot en av dom som har en stor släkt du knappt känner och vars föreställningar och kunskap om dig och ditt liv ryms inom frågorna ”ja, så nu är du tjugo….fyra?” samt ”du pluggar på..öh…advokatlinjen?” är det här inlägget för dig!

Eftersom det finns en oskriven regel med innebörden att det är tillåtet för äldre personer att fråga yngre om deras liv är men det är otillåtet för yngre att fråga äldre hur deras liv artar sig är det nödvändigt för den yngre personer att ha en bred källa av småintressanta samtalsämnen till hands för inte tråka ut den äldre personen. Självklara ämnen som intresserar – på riktigt eller på låtsas – alla över åldersgränserna är politik, väder, skvaller samt hur man för in otillåtna kvantiteter alkohol in i landet utan upptäckt av tullmyndigheten. Det är viktigt att ha ett brett förråd av infallsvinklar och analyser eftersom en tidigare konstaterad brist leder till att du per automatik och utan att du blev tillfrågad blir placerad vid barnbordet eller barnavdelningen av det gemensamma bordet. Om du av någon anledning har en släkt som är tolerant för ditt låga underhållningsvärde blir du istället placerad vid vuxenbordet/avdelningen. Här kommer du med största sannolikhet spendera hela kvällen med att försöka hitta på något vitsigt att säga men misslyckas och istället blir den där personen som sitter vid bordet och aldrig säger någonting.

Hur som helst och oavsett vilken person du är så kommer du med en viss typ av umgängestradition ställas inför en välmenande släkting som undrar hur det är att läsa på advokatlinjen. Eftersom en sådan konversationsöppnare är ett tecken på bristande kunskap om ämnet är det högst troligt att du får spendera närmaste fem minuter med att förklara att det heter juristprogrammet och eftersom du vill skilja programmet från alla andra utbildningar i Sverige så börjar du förklara betygssystemet och eftersom betygssystemet är obegripligt utan att förklara tingsmeriteringen så förklarar du det och eftersom tingsmeritering är meningslöst utan att förklara vad det leder till så kommer du att börja förklara hur det underlättar för att få ett arbete. Vid det här läget kommer din samtalspartner vara både förvirrad och uttråkad. Då behöver du något som plockar upp nivån. Gör personen intresserad. Här kommer lönen in. Det snabbaste sättet att fånga personers intresse och visa att du är viktig rent allmänt eller i vart fall har potential att bli viktig någon gång senare i livet. Och det kan om du har tur även leda till att den äldre personen av någon oklar anledning tror att du kan ha något bra att säga om något annat också, genom den magiska kombinationen av juridik + hög lön = allvetande. Skitsamma att du i nuläget varje sin tjänar pengar eller kan någon juridik egentligen.

Tyvärr har du ingen aning vad lönerna är. Alla pratar om affärsjuridik och säger att pengarna finns där men du vet inte hur mycket pengar man kan tjäna där. Så vad ska du göra? Du kan ju ljuga. Men om du drar dig för det så kommer det här inlägget in i bilden. För det här inlägget länkar till legalbuzz där du kan spana in lönenivåerna för affärsjurister. Och annat också. Så om du börjar slänga in det efter dina fem minuter av föreläsning om juristprogrammet kanske åhörarna börjar intressera sig igen. Vilket ger dig tillfälle att genast börja prata om läget i Syrien samt låtsas att analysen du läste igår i The Economist egentligen är din egen. Och på så sätt undvika barnbordet alternativ den dåliga delen av vuxenbordet.

7 reaktioner på ”Midsommarskrytet

 1. Haha spot on. Har under ett 60-årsfirande fått höra ”så du är färdig advokat nästa år va?”, ”varför har du på dig pullover över din skjorta? är det för att du ska bli advokat?”.

  Den mest klockrena fick jag höra av min kusins kompis. ”Du, jag vet att du läser till advokat och vill att du hjälper mig. Du ska få döma (!) i en vårdnadstvist mellan mig och barnets pappa. Det vore jättesnällt om du ville det. För jag vill ha barnet.”

  Sedan undrade jag snällt om jag fick ta mer vin och en starköl.

 2. Madda fakking word!!! 3 st. 1 – 3 men. har man ju fått avverka ett antal gånger, förklaringen blir som en enda lång kädja eftersom, precis som du säger, allt blir obegripligt om man inte förklarar i rätt ordning. Innan jag började på juristprogrammet visste jag knappast riktigt vad jurist betydde eller innebar. Jag är en sån som får ångest att läsa kursplanerna inför ansökning, att se allt som ska hinnas med på 4.5 år i förväg blir övermäktigt!:)

  Vilken inriktning har du valt då? Har du någon praktik? Allt är givetvis enbart artighetsfrågor. Problemet med oss eller i vart fall mig är att jag är så ärlig och förklarar för alla hur det går till och att det är i affärsjuridiken pengarna finns men att jag själv inte är intresserad av det som ger mest pengar. Snacka om att cockblocka sig själv i onödan när alla andra alltid skryter och ens egna släktingar synes röna ständiga framgångar i utbildning, fiske, och vad de må vara. Du har ju rätt Nisse, det är ju bara att dra till med att man ska bli jurist sen hänvisar man med utförlig notapparat till vad affärsjuristen tjänar så får man tyst på storskrävlarna. Det är ju där och då som det räknas och om någon kvinna som man spanat in enligt blondinpresumtionen råkar höra att man praktiskt taget är miljardär trots att man egentligen är insufficient pga studieskulder så är det väl ingen som mår dåligt av den vita lögnen, allra minst en själv när man går sin walk of shame dagen efter.

  Nej, advokatlinjen ftw!

 3. Klockrent!
  Ärligt trodde jag att det var Toby som hade skrivit det här först. Haha Ni har ett hårt liv!!!

 4. Barnbordet är ju en klassiker. Har alltså alla släkter ett barnbord? Kul att höra!

 5. Tillåt mig uttrycka mig slarvigt: LOL på inlägget, LOL på Daniels kommentar och LOL på Tobys kommentar. LOL på tanken på att smyga in ”jurister kan debitera upp emot 5000 kronor per timme” i en konversation om ens framtid.

 6. Lol. Det var ett tag sedan jag såg det. Vi borde utnyttja andra häftiga internetfödda språkbebisar, som exempelvis ph34r och l33t, och sen försvara oss med att vårt språk är en varelse i utveckling och inte en statisk best dömd till kvävning under trycket av företeelser den saknar ord för att uttrycka. Låt Slipspraxis agera avantgarde för språklig förändring och låt oss även – mot bakgrund av våra terminer av juridik – högt proklamera för våra släktingar att det är en lika sannolik karrärsväg för oss att tjäna miljoner på affärsjuridik som det är för harvardutbildade jurister att bli amerikanska presidenter.

 7. Ja, låt oss även använda ordet inhibera med sådan självklarhet att alla i vår omgivning känner sig lika korkade som jag gjorde idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s