Härmed startas en ny inläggsserie med tips om böcker som handlar om juridik eller som åtminstone befinner sig i en juridisk kontext eller beskriver någon aspekt av juridiskt arbete.
Bok: Dubbla slag
Författare: Malin Persson Giolito, juristexamen Uppsala universitet 1994 och därefter tjänstgöring vid EG-domstolen och därefter tio år vid Mannheimer Swartling Advokatbyrå.
Genre: Chick lit
Handling: Boken handlar om den där duktiga tjejen som alltid sitter längst fram i föreläsningssalen, får toppbetyg från såväl utbildningen som tingstjänstgöringen, får ett toppjobb men ändå lider av förgörande prestationsångest. Den är skriven av Leif GW Perssons dotter Malin Persson Giolito som efter tio år på Mannheimer Swartling hoppade av och skrev den här boken som i princip handlar om tiden på byrån (även om byrån i boken istället kallas för Lemmel & Davidsson). Beskrivningen av byrån är inte direkt smickrande men innehåller egentligen ingenting utöver de sedvanliga fördomarna som florerar bland juriststudenter om de stora affärsjuridiska advokatbyråerna; Mansschauvinism, 80-timmarsveckor, hutlös klientfakturering etc.
”Du vet.” Carl slet blicken från spegeln. ”Om alla klädde sig som du skulle ingen av våra besökare längre veta att vi driver advokatbyrå här.”
Han blängde en stund på henne med en bekymrad min, men fick snart syn på sig själv igen. Det rätade ut rynkan mellan ögonbrynen och han rättade belåtet till sin väst över magen och tryckte på hissknappen. När han märkte att den redan lyste log han blekt, nästan lite generat. Rynkan mellan ögonen återkom, han tittade på väggen strax bakom Hanna, sänkte rösten en oktav och fortsatte prata.
”Personligen anser jag … att arbetar man på en advokatbyrå …” Han lät som om det var en hemlighet han berättade, strök sig ömt över det runda bröstet och vände sig konspiratoriskt mot Hanna. ”… arbetar man på advokatbyrå … så ska man också klä sig som om man arbetar på advokatbyrå.” Han lutade sig fram mot spegeln och såg sig själv djupt i ögonen. ”Dressed for success”, sa han lågt, antagligen mest till sig själv.
Läsvärdhet: Bokens berättelse i sig är tyvärr ganska rörig och på slutet är det lätt att få känslan av att säcken inte riktigt knutits ihop. Men i sina beskrivningar av den affärsjuridiska världen och dess mentalitet är den mycket intressant. Även om beskrivningarna i vissa delar må upplevas en smula överdrivna går det inte att komma ifrån att bokens skildringar ändå överlag känns trovärdiga. Förmodligen därför att man vet att författaren faktiskt arbetat i tio år på MSA. Läsvärdheten bör sättas till tre av fem justitieråd. Att det inte blir lägre beror på att boken innehåller omfattande och någorlunda trovärdiga beskrivningar av den affärsjuridiska arbetsmarknaden. Läsvärdheten blir inte heller högre, dels därför att hela ”att få familj och arbete att gå ihop”-konceptet är så uttjatat och dels därför att storyn trots allt känns lite väl spretig. 3 av 5 justitieråd