Juridiska boktips: Rymmaren

Juridiska boktips: Rymmaren

Juridiska boktips är en inläggsserie med tips på böcker som handlar om juridik eller som åtminstone befinner sig i en juridisk kontext eller beskriver någon aspekt av juridiskt arbete. Här är del tre.

Bok: Rymmaren
Författare: Thomas Bodström, juristexamen Stockholms universitet 1990 och därefter arbete på advokatbyrå tills han år 2000 blev utnämnd till justitieminister.
Genre: Deckare

Handling: Boken handlar om en borgerlig justitieminister, en länspolistmästare, en advokat, ett målsägandebiträde, en polisutredare, ett gäng kriminella och ett antal rymningar. Även om det främst är en sedvanlig deckare så innehåller boken en del beskrivningar av olika aspekter av juridiskt arbete. Till exempel om den interna konkurrensen på en advokatbyrå, rävspelet för att av tingsrätten bli förordnad försvarare eller målsägandebiträde och lite om processtaktik.

”Åklagaren försökte göra ett stort nummer av att han inte kunde berätta var de andra hade varit, med tanke på att det gällde en händelse som alla skulle minnas under resten av sina liv. Men Ahmed stod på sig och åklagaren såg inte helt nöjd ut när förhöret var slut. Mattias hade förutsett åklagarens strategi och förberett sitt eget förhör med sin klient i förväg. Men hans erfarenhet rådde honom att ändå ställa några frågor som de inte hade pratat om, annars riskerade förhöret att låta alltför regisserat och uppstyltat.”

Läsvärdhet: I ärlighetens namn är Rymmaren inte någon höjdarbok. Karaktärerna och dialogen känns sällan genuin och intrigen stundtals lite krystad. Det är dock förvånansvärt få svenska deckare som på ett trovärdigt sätt beskriver en juridisk miljö och av den anledningen är boken en gnutta läsvärd. Något som spär på läsvärdheten lite är att Bodström i sin självbiografi har uppgett att vissa av karaktärerna i boken är baserade på verkliga personer. Exempelvis skriver han att justitieministern i boken, Gerd, är baserad på Beatrice Ask, en person som Bodström uppenbarligen inte är särskilt förtjust i. Läsvärdheten bör mot bakgrund av det anförda inte sättas högre än till 2 av 5 justitieråd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s