Lindra tentaångest

Lindra tentaångest

För egen del dröjer det till nästa tenta då min nuvarande kurs examineras genom PM-inlämning. Men för er som skriver 15hp-tenta inom kort tänkte jag tipsa om den här artikeln. Den redogör för forskningsresultat som gör gällande att individer som upplever tentanervositet kan förbättra sina tentaresultat markant genom att skriva om sin nervositet under femton minuter före tentastart. Kan väl vara värt ett försök?

Those who wrote about their anxieties fared 2.5 times better on the second test than those who did not. A second study with college students showed that it wasn’t just writing in general that improved scores, it was writing about anxieties that did the trick.

Bild
En sup lär enligt uppgift också lindra tentanervositeten. Det är dock ingenting jag rekommenderar.

2 reaktioner på ”Lindra tentaångest

  1. Ett annat tips, som jag fick från boken ”Thinking, fast and slow” (awesöm bok) är att alltid lägga ner extra mycket tid på första frågan. Om examinatorn rättar tenta per tenta, från första till sista frågan, så hävdade författaren att en bra första fråga gör så att examinatorn rättar ”tveksamma fall” i de senare frågorna till studentens fördel. Det motsatta händer om man gör en dålig första frågan – då rättar examinatorn ofta neråt vid tveksamma fall. Det var tydligen inget medvetet val, utan något examinatorn gör helt omedvetet. Det var först när författaren började undersöka saken ur ett statistiskt perspektiv som han hittade skillnader. Lite intressant! Ur ett annat perspektiv så kan det hela användas som grund för påståendet: objektiv rättning av tentor? Hah! – Vi studenter får helt enkelt hoppas på att examinatorn i vart fall inte sitter i sin övernattningslägenhet, deprimerad och salongsberusad, och är mer intresserad av att gå ner och sätta sig i en hotellbar än att rätta tentor och av den anledningen börjar skjuta lite från höften vad gäller poängen.

  2. Tala med mjukistomtar om stress och skriva om sin ångest är för pussies – precis som artikelförfattaren med övertygelse förespråkar så är en sup gin innan tenta lösningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s