Klubbslipsdrömmar

Klubbslipsdrömmar

Som skribent på en blogg/sammanslutning/folkrörelse som kallar sig slipspraxis kan det inte vara kontroversiellt att propagera för ett utökat användande av slipsen. Då studietiden snart är över lär det förvisso inte behövas i någon större utsträckning då de flesta våra framtida arbetsplatser lär ha någon form av slipskultur. Ja, såvida man inte jobbar inom någon akademisk institution där full frihet i klädvalet tycks råda och man gärna klär sig så likt de fattiga studenterna som möjligt.

Men för de som bär slips trots allt vore det ju roligt om några slipsar i garderoben betydde något alldeles speciellt. Härav förespråkar jag att en klubbslips ges ut i dels Juridiska Föreningens färger, dels universitetes färger och eventuellt också att Slipspraxis självt slår sina påsar ihop och designar en Slipspraxis-slips. För tusan, vi har ju redan ett blazeremblem, om än att ingen tagit tag i att beställa detta i broderad form ännu.

Det vore nämligen kul att likt England, där varje skola och regemente har sin egen slips, även vi kunde representera på samma sätt vilken skola som fostrat oss. Och detta är ingen komplicerad omöjlighet, kära vänner! Det finns nämligen ett alldeles färskt slipsmärke på marknaden som heter Erik Vilhelm som är baserad i Uppsala. Bakom företaget står skribenten Gussie från bloggen The Drones Club och i ett inlägg på bloggen säger han sig villig att till ett bra pris ta fram slipsar till olika skolor, se kommentarerna i detta inlägg. Ett ypperligt tillfälle för JF således att kontakta Erik Vilhelm och styra upp tillverkningen av en JF-slips pronto!

Men i brist på att min önskan går i uppfyllelse har jag hittat några exemplar ”från hyllan” som har nästan korrekt färger för användande som klubbslips.

För Juridiska föreningens del är följande slips från Tireroom tämligen lämplig. Jag hade dock helst sett solida fält i guld och skippat de vita inslagen.

Även slipsen nedan från Polo Ralph Lauren kunde tjäna som JF:s klubbslips. Bilden är från bloggen Mister Midwester.

Ytterligare en variant kunde vara denna.

För universitetes del kunde denna slips från Andrews ties tjäna som utgångspunkt när man designar sin skolslips, även om färgerna inte riktigt stämmer. Eftersom Örebro universitet har ljusblått med i sina färger blir en sådan slips lätt att matcha med exempelvis en ljusblå skjorta.

Ryder från Tieroom kan man också bära om man vill stoltsera med universitetets färger. Men en officiell skolslips vore givetvis att föredra.

Slipspraxis färger tycks enligt logotypens design vara bestämda till marinblått och guld och kanske skulle en sådan klubbslips kunna se ut som den här?

4 reaktioner på ”Klubbslipsdrömmar

 1. Fina slipsar du länkar till. Kanske lite väl mycket Harry Potter över den tredje uppifrån. Den allra högst upp skulle passa JF Örebro bäst. Marinblå & guld är snyggt! Inga fler varianter på det?

  Apropå slips måste jag säga att det verkar vara förvånansvärt slipslöst på byråer nuförtiden. Om det är en tillfällig trend eller en successiv övergång till en slipslös juristuniform återstår väl att se.

  http://www.dagensjuridik.se/2011/04/advokatbyraerna-kastar-slipsen

 2. Drigo, jag misstänkte att fler och fler byråer var på väg att ”kasta slipsen” som man säger. Frågan är vad det beror på? Tycker man det ser mer ungdomligt ut? Kan inte bara pojkar få vara pojkar och män få vara män? Personligen tycker jag att den ej sinande mängd artiklar som skrivs med temat ”nu kastar den och den bolagsstyrelsen slipsen” känns så oerhört ängsliga. Det är som när alla fåren bak i en fårskock sticker upp huvudet för att se vad ledarfåret gör. Personligen tycker jag det ser för taskigt med avsaknad av slips när det kommer till medlemmar i bolagsstyrelser och jurister, ekonomer etc. Vill alla se ut som Lars Ohly/Mahmoud Ahmadinejad nu? Så typiskt svenskt på något sätt, har känslan av att det skrattas åt oss i andra länder.

  Slipsen är en av få accessoarer vi män har tillgång till vid mer formell klädsel. Varför kasta bort det som faktiskt kan sätta en personlig prägel på en kostym i mängden? Jag köper att studenter inklusive jag själv inte kan bära slips dagarna i ända eftersom det är ganska dyrt att skaffa sig slipslämpliga kläder, studentstilen är rätt nedklädd etc. Men jag hade sett fram emot att i karriären i alla fall få klä mig respektabelt och lägga Converse-skorna i prydnadsskåpet. Vilket jag i och för sig kommer att göra ändå, även om man ”kastat slipsen” på min arbetsplats.

  Ni må tro att jag satte kaffet i vrångstrupen när jag ringde upp sommarens arbetsplats och sporde om klädkoden och fick till svar; ”jeans och t-shirt, har ganska många”. Nej, enbart därför blir det någon form av slips/fluga varje dag. Sen om det gör mig till en bättre jurist, tror jag väl knappast, men ska det gå åt skogen ska det i varje fall göras med slipsknuten tätt mot skjortkragen och bröstnäsduken i bröstfickan. Inte i denim och kortärmat.

 3. På den affärsjuridiska byrå där jag är sommarnotarie är det en minoritet som bär slips. Jag har endast haft slips två gånger: första dagen och vid ett tillfälle när jag skulle hålla en presentation.

  Något som är intressant att notera är hur slipsanvändandet till viss del skiljer sig mellan olika avdelningar. Verkar som att det är vanligare med slips ju mer ”business” avdelningen är. Hardcore corporate finance (typ private equity) har högre slipstäthet än t.ex. immaterialrätt.

  Med risk för att framstå som outhärdligt sossig vill jag ändå påpeka att det kan finnas någonting positivt i att tona ned det maktspråk som kostym med slips ändå ger uttryck för. Om slipsföslappningen är ett led i ett en övergång till ett samhälle med mindre klyftor mellan fattig och rik så uppmuntrar jag slipskastandet. Med detta sagt vill jag ju även poängtera att det självklart kan vara väldigt snyggt med slips och jag absolut tycker att slips t.ex. är en självklar del i en formell festklädsel för män.

 4. Självfallet hjälper jag gärna till att tar fram en slips åt er om ni önskar! Vore bara roligt.

  När det kommer till slipskraven på kontoren så håller jag med om att de blir allt mer ovanliga. Jag ser det dock inte som ett resultat av att vi blir mer egalitära (d.v.s. att klyftor minskar) utan att ”konsensus” om hur man ”måste” se ut förändras. På samma sätt som många tidigare bar slips p.g.a. av krav uppifrån lämnar nu många slipsen på grund av tryck utifrån.

  Min förhoppning är att det kommer innebär en större frihet för oss som bär slips för att vi tycker om det och för att slipsen i framtiden kommer bli allt mindre tyngd av dess koppling till alla de som för bar slips fast de egentligen inte önskade göra det (och som ett resultat ofta bar fula slipsar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s