Juridiska filmtips: …och rättvisa åt alla

Juridiska filmtips: …och rättvisa åt alla

Juridiska filmtips är en inläggsserie med tips på spelfilmer som handlar om juridik eller som åtminstone befinner sig i en juridisk kontext eller beskriver någon aspekt av juridiskt arbete.

Film: …och rättvisa åt alla
(”And justice for all”, 1979)
Regissör: Norman Jewison
Medverkande: Al Pacino, Jack Warden m.fl.
Genre: Drama
Typ av juridk: Brottmål, processrätt

”You’re out of order! You’re out of order! The whole trial is out of order!”

Handling: Al Pacino spelar Arthur, en klassisk idealistisk advokat som dessutom enligt mångas utsago är den bäste advokaten i stan. Arthur är kanske rentav förebilden till den ”rädda världen”-advokat som alla jurister påstår att de en gång hade för avsikt att bli (för övrigt ett påstående med en sanningshalt som får betraktas som ringa).

Arthur ligger i fejd med den lokale domaren bl.a. eftersom denne vägrar godkänna vissa bevis som Arthur ska ha åberopat några dagar för sent. Härav har en av Arthurs klienter hamnat i finkan trots att han är bevisligen oskyldig (”fri bevisprövning my ass” ska domaren ha uttalat i en bortklippt scen). Denna dispyt leder till ej obetydligt dålig stämning mellan de båda och således är Arthur högst tveksam till att försvara domaren när denne efter vissa våldtäktsanklagelser tvingas be Arthur om hjälp. Arthur vet att domaren är skyldig och vägrar inledningsvis ta gigget, och det är därför inte utan ett och annat hot om att krossa Arthurs karriär som domaren tillslut får honom att samtycka till det hela.

Arthur slits därmed mellan att försvara ett ”sadistiskt svin och en våldtäktsman” som Salander skulle ha uttryckt det, och att avslöja sanningen och riskera sin karriär.

Mitt omdöme: Jag kom över filmen billigt på loppis när jag stod och funderade på olika alternativ för kvällens underhållning i sommarstaden. Även om den betydligt nyare och tämligen actionspäckade rullen ”Snabba Cash” låg i andra vågskålen så blev det ”…och rättvisa åt alla”. Al Pacino är rätt mäktig i rollen som Arthur och han Oscar-nominerades också för bästa manliga huvudroll när det begav sig.

Filmen innehåller en del trevliga scener där Pacino briljerar och det blir gisslandraman och helikopterkrascher där Arthur är nära att stryka med. För oss jurister kommer dock störst behållning av slutscenen där vi bjuds på äkta rättegångsporr i sann amerikansk anda där ombuden utan att snällt fråga ”may I approach?” spatserar runt som om de ägde rättssalen, trakasserar vittnen och ropar ut objections till höger och vänster. Arthur blir plötsligt som en tentapluggsgrinig Nvox på steroider.

Jag har sannolikt redan sagt för mycket men slutsatsen blir att ”…och rättvisa för alla” är en skön rulle som man lämpligen bränner av som uppladdning inför någon mäktig ppt-presentation man ska göra eller om man ska spela ombud i ett rättegångsspel. Filmen är en klassiker som förtjänar att ses även om den har några år på nacken.

Betyg: 3 av 5 justitieråd.

En reaktion på ”Juridiska filmtips: …och rättvisa åt alla

  1. Ojoj! Måste se den här filmen. Most def. Det är synd att man slösat bort varje rättegångsspel man haft under programmet på att vara foglig, tystlåten, lagom och behärskad (eller ja, det finns ju undantag där dom spårat ur, det legendariska rättegångsspelet med Danirox på T2 är ett exempel). Istället borde man ha släppt loss fullständigt och spatserat runt salen och rent allmänt ha trakasserat alla inblandade parter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s