Atmosfär: En jämförelse

Atmosfär: En jämförelse

Nyligen lämnade jag det trygga och säkra Örebro för att ge mig ut i den stora vida världen. Eller ja. Jag flyttade till Göteborg. Kanske inte riktigt att ge sig ut i stora vida världen i jämförelse med andra som åker kors och tvärs över hela globen i jakt på upplysning. Tre timmar nedåt tågrälsen får räcka för mig.

Att flytta blir en realistisk möjlighet för oss Örebrostudenter i och med fördjupningskurserna. Alla kurser förutom den av vissa avskydda kursen Vad är rätt? kan läsas på annan ort utan större problem. Examensuppsatsen kan med fördel skötas på distans om man har en tillmötesgående handledare. Så det är fullt möjligt att flytta. Vilket jag gjorde. Så i skrivande stund sitter jag och skriver min examensuppsats på pedagogen i Göteborg.  Och är jävligt nöjd med att kaffet kostar tolv kronor.

Jag har haft fördelen att studera lite överallt, fysiskt i både Umeå och Örebro, på distans både på Gotland och i Lund, och nu får jag det stora nöjet att studera även i Göteborg fast jag egentligen inte studerar här då. Men ändå. Internet fungerar genom eduroam samarbetet tydligen lika bra i Örebro som i Göteborg. Var bara att gå in och ta en plats och slå på datorn. Vilket jag tekniskt sett gör från någon stackars student här i Göteborg. Hur som helst, vad jag vill komma till är det här med atmosfärer på mina olika studieplatser.

En göteborgsstudent?

I Örebro är juriststudenterna av min erfarenhet att döma en ganska avslappnad hög människor. Första dagen dök folk upp lite mer uppklätt än vanligt men det gör ju alla första dagarna på Universitetet tills man kollat av läget. Efter ett tag så kom folk i lite vad dom själva ville. Ibland kom någon t om i mjukisbyxor till föreläsningen. Avslappnat liksom. Min egen stil blev en gång uppmärksammad av Clarence Crafoord på en föreläsning han höll. Jag satt i mitt linne och visade, som HK säger, hamburgaren (tydligen håret på bröstet som åsyftas med begreppet) och tänkte inte mer på den saken. Det gjorde tydligen han som stannade i föreläsningen och påpekade det hela. Tror han sa att jag påminde om hans skotska bror? Någon som var med och har bättre minne än jag får gärna ta hand om detaljerna i kommentarsfältet. Poängen är i vart fall att man är ganska avslappnad i Örebro.

Marie Sandström sade på en föreläsning på t1:an eller t2:an att vi alla inom några år skulle se ut som kloner. Vi skulle alla sitta i svart kavaj och med slickade frisyrer (eller hästsvans för tjejerna) och stirra tomt fram menade hon. När hon kom tillbaka några år senare kommenterade hon att vi alla såg ungefär likadana som vi gjort första gången. Inga kloner i Örebro. Mer så i Stockholm, tydligen.

Örebroare i finkläder?

Här i Göteborg tycks det annorlunda. Jag har inte så mycket att gå på förutom mina vistelser i ekonomiska biblioteket där det sitter en hel del juriststudenter och pluggar dagarna i ända. Tysta och allvarliga. Ser ut att vara professionella med sina kvajer, skjortor och svarta knälånga kjolar för tjejerna. Inte alls som Örebro. Vart är mjukisbyxorna? Vart är linnet? Jag förstår inte alls. Undra hur föreläsningarna ser ut. Varför är det så annorlunda? Kanske är Örebro lite mer lantis, helt enkelt.

Fast Umeå är ju ganska lantis och där har jag för mig att studenterna var döseriösa.

Jag har även svårt att bestämma mig vad jag tycker om bäst. Mjukisbyxor eller kavaj? Rent allmänt när man är i skolan och pluggar har jag svårt att se att jag skulle ta på mig en kavaj. Ser ju så tråkigt ut. En skjorta. Färgglad sådan. Det går nog bra. På föreläsningarna. Njae. Linne, om jag känner att jag gjort jävligt bra ifrån mig på gymmet kanske. Rättegångsspel? Kavaj. Utan tvekan. Men slips? Njaeee.

Har vi några läsare från andra lärosäten? Några med erfarenhet från flera juristprogram? Sugen på att dela med dig av dina erfarenheter? Vore kul att läsa.

3 reaktioner på ”Atmosfär: En jämförelse

  1. Finns säkert många teorier för varför det är som det är. Kan gladeligen meddela att även termin 5 JP är fritt klädd ”klass”, individer och inga kloner. :)
    Kanske kan klädstilen reflektera mycket hur man förhåller sig till gruppen man befinner sig i. En avslappnad stämning får man väl som regel genom en relation till personerna man rör sig kring. Känns som att det främsta man kan säga som Örebro-student är att gemenskapen bland studiekamraterna är på topp, alla är bekanta med varandra och kan prata om saker förutom PM-uppgifter och tentafrågor.
    Eftersom just relationen mellan studenterna är väsentligt mycket sämre på vissa lärosäten, med bokrivande och rivalitet, kanske detta gör att man håller sig till en blek, professionell utsida. Försöker bli anonym?

    Många teorier :)

  2. Tänkte posta en kommentar, men du snor ju allt Internet genom att pirata Eduroam där från Göteborg

  3. Jag är lite som dom där hemlösa dom satte wifi på i USA fast jag är inte hemlös och jag tar internet istället för att ge bort det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s