Den ultimata juristsporten

Den ultimata juristsporten

Är det en slump att nästan alla mina juriststudentkompisar följer NFL (den högsta ligan för amerikansk fotboll), eller är det någonting med sporten som gör Amerikansk fotboll extra tilltalande för juridikintresserade? Jag är övertygad om det senare och tänker försöka belägga denna övertygelse med tre exempel.

Anledning 1: Reglerna i amerikansk fotboll är väldigt krångliga.

När man ser sporten för första gången är det inte lätt att förstå vad spelarna gör och ännu mindre varför. Många andra sporter kan man snappa upp reglerna för genom att titta på sporten ett litet tag och mer eller mindre direkt förstå vad allt går ut på. Till och med Curling är ganska tydligt vid första anblick. Jag tror att det ligger i juristens natur att tilltalas och fängslas av krångliga regler som vid första anblick förefaller helt poänglösa men som efter ett tag visar sig vara fullt logiska eller uppfyller något slags juristigt självändamål.

Exempel: I varje match uppstår det situationer som aktualiserar olika mer eller mindre svårtillämpade eller  svårtolkade regler. För att illustrera detta lankar jag till följande klipp. Lyssna på kommentatorernas diskussion kring de olika reglerna och dess tillämpning. Njutning för en jurist.

Anledning 2: En korrekt tillämpning av reglerna (bra domare) är avgörande för att spelet ska fungera.

Detta kan tyckas gälla för alla sporter. Men vid närmare eftertanke är det inte riktigt så. I fotboll (soccer) vet vi mycket väl att usel regeltillämpning förekommer varje match, spelarna till och med utvecklar tekniker för att locka fram usel regeltillämpning (s.k. filmningar). I amerikansk fotboll är, möjligtvis på grund av reglernas komplexitet, en så fläckfri tillämpning av reglerna som möjligt nödvändig för att spelet ska fungera. Av den anledningen kryllar planen av domare och planen bevakas av massor av kameror som flitigt används för att komplettera domarnas direkta iakttageler på planen. Men min poäng här är att den goda regeltillämpningen inte endast ligger i domarnas förmåga att göra korrekta okulära iakttagelser av skeendena utan även att korrekt tolka dessa skeenden utifrån reglerna och den fasta praxis som finns kring dessa regler.

Exempel: Vikten av skarp regeltillämpning har blivit extra tydligt under innevarande säsong av NFL, eftersom de ordinarie domarna gått ut i strejk och ligan blivit nödgade att ta in ersättningsdomare (de flesta från Highschool-ligan). I måndagens match mellan Green Bay Packers och Seattle Seahawks hade Seattle ett absolut sista försök att vända matchen och vinna genom att göra en sista touchdown, ett mycket spännande scenario som utspelar sig i många matchers slutminuter. Ni kan själva se på videon nedan vad som hände. Begreppet ”domarskandal” räcker inte för att beskriva den upprördhet som denna felaktiga regeltillämpning har orsakat. NFL har i efterhand skickat ut ett briljant pressmeddelande om det inträffade (garanterat skrivet av en jurist) där ligan, med hänvisningar till relevanta rättskällor, förklarar domarnas regeltillämpning. även om man (ännu) inte kan reglerna bör man titta på pressmeddelandet och slås av hur juristigt det är.

Anledning 3: Goda möjligheter för deltagarna att utnyttja reglerna till sin fördel.

Jag vill med emfas understryka att detta inte är samma sak som att såsom i fotboll utnyttja dålig regeltillämpning genom t.ex. filmning eller tjuvnyp och så vidare. Med att utnyttja reglerna till sin fördel avser jag att man hittar kryphål I reglerna (I motsats till brister i regeltillämpningen) för att hitta på intressanta saker. Det ingår ju trots allt i många juristjobbs arbetsbeskrivning, att till sin klients förmån vända och vrida på reglerna tills man hittar någonting man kan använda.

Exempel: New York Giants använde under förra säsongen ett knep för att lugna ner spelet: fejka skador. För att repretera: detta är inte samma sak som att filma. Se själv:

3 reaktioner på ”Den ultimata juristsporten

  1. Jag har själv genomgått ett antal domarcirklar då jag även dömt amerikansk fotboll i Sveriges division 1 och vi kunde sitta i timmar på våra seminarier och diskutera korrekt ”punkt”, det vill säga var man placerar bollen efter ett att ett spel avslutats eller ett regelbrott begåtts. Detta är sannerligen inte alldeles självklart och ersättningsdomarna i NFL (som kommer från bl.a. mindre collegeligor och lingerie football(!)) har gjort många punktbrottsmistag där det kunnat skilja tiotals yards från vad som borde varit korrekt punkt. Det finns massor av punkter, t.ex. dödbollspunkten, föregående punkten, fummelpunkten, framåtrörelsepunkten, punkten för regelbrottet etc. Alla dessa måste tas i beaktande när man mäter ut straff. Från vilken punkt ska man egentligen stega ut 15 yards för passningsstörning? Var det där bollmottagaren blev tacklad, där regelbrottet begicks eller vid föregående punkten, dvs där bollen sattes i spel? Visst, det framgår av regelboken men den har du inte tid att fippla fram när tiotusentals åskådare tittar på. (Eller i division 1 i Sverige: ett tiotal åskådare).

    Roligt är också att man i regelbokens engelska version slänger sig med begrepp som ”beyond all doubt” vad gäller t.ex. att ändra ett domslut efter videogranskning. Det finns en presumtion för att domslut som tagits på planen är korrekt. För att domaren ska kunna ändra domslutet genom videogranskning krävs alltså enligt reglerna att han är övertygad bortom allt tvivel att domslutet var inkorrekt. Rimligt tvivel får inte ens förekomma. Det råder alltså ett högre beviskrav i amerikansk fotboll än i svensk straffrätt. Win!

  2. Att ta en titt på svensk akademisk amerikansk fotboll ger också ytterligare tyngd till din tes, andrigo! Jurister är klart överrepresenterade när det gäller viljan och förmågan att delta i och driva amerikanska universitetsfotbollslag i Sverige. På tal om det har jag en intressant nyhet rörande årets säsong som jag tror du kommer gilla skarpt… Suger lite på den ett tag till dock :)

  3. Ja, Jimmy det är tydligt och riktigt roligt! Har sett tillökningen av lag i universitetsligan! Svinkul. Ser fram emot att se Black Jacks ge Uppsala och Karlstad ett kärleksfullt välkomnande ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s