5 tips för att snabbt hitta vänner i din nya klass

5 tips för att snabbt hitta vänner i din nya klass

Det här något smala inlägget är främst riktat mot den som hoppat av en termin eller läsår och fått byta till en ny klass på universitet eller annan skola för den delen, med förlorade kompisar och trygghet som följd. Men visst går det också att läsa för den som är helt ny i en i övrigt helt ny klass med.

Jag har själv erfarenhet av att byta klass i gymnasiet då jag efter 2:an var utbytesstudent i USA ett år vilket innebar helt nya ansikten i USA och därefter kom tillbaka och avslutade gymnasiet tillsammans med klassen under mig. Jag funderade inte så mycket på de yngre eleverna på skolan i Sverige och när jag kom tillbaka från USA och skulle börja i den nya klassen upplevde jag det som att jag aldrig hade sett personerna förut. Det är en mycket otrevlig känsla att känna sig helt ensam och utlämnad på det sättet. Det gäller att försöka vända detta till något positivt. Kanske hittar du en ny bästa vän? Kanske går din framtida äkta maka i klassen? Kanske får du mycket roligare i den nya klassen än vad du hade i den gamla?

När det gäller universitetsstudier har jag såklart erfarenheten av att det kom in nya människor i vår klass och hur de gjorde för att nätverka och skaffa vänner – eller vad de inte gjorde. Min fru har dessutom precis gjort samma resa då hon återupptagit universitetsstudier efter två års paus för att vara hemma med barn. Okej, om du är 18 år och läser detta så får du kanske kalla kårar av tanken på fru/man och barn och så vidare men lyssna gärna ändå.

Här är fem väldigt effektiva steg för att snabbt komma in i klassen och göra andra mer mottagliga för din nya närvaro.

1. Presentera dig för din nya klass

Jag kan förstå att man inte alltid är jättetaggad att stå och prata inför massa folk men detta är av yttersta vikt vill jag påstå. Med en presentation om vem du är och kanske vad du har gjort under din paus eller liknande blir det solklart för alla att du är i den nya klassen för att stanna och inte bara kompletterar upp en kurs eller liknande för att du kuggade en tenta. Detta, vågar jag påstå, ökar viljan hos andra i klassen att lära känna dig och komma fram och snacka efteråt. Folk kommer inte att gå i ett halvårs tid och undra vem det är som smyger runt i korridorerna och sätter sig längst bak varje dag. I regel blir folk också imponerade av någon som ställer sig upp och presenterar sig på det sättet inför okända människor. Även om dina knän skakar när du gör det framstår du som väldigt självsäker och det inger respekt.

2. Sätt dig mitt i salen och hälsa på dina närmsta bänkgrannar

Det är bara att ta tjuren vid hornen – more awkward is less awkward. Nu hade jag tur att den första jag hälsade på i salen på introduktionen är min vän även 9 år senare men underskatta inte kraften av att ta i hand och säga vad du heter. En av skribenterna här, Spånbo, gjorde precis så dag 1 i skolan. Vi var några som redan hade bildat ett litet gäng under nollningen och han hade inte deltagit. Men han kom fram till oss direkt, hälsade och sa i princip ”När börjar vi plugga?”. Sen var han en del av oss. Det behöver inte bli de första bästa som du hälsar på som blir dina nya vänner men det är bra att lära känna så många som möjligt i klassen. Du märker efterhand vilka du klickar med och som pluggar på samma sätt som du eller under samma tider och som du sen kan hänga med.

3. Var inte rädd för att bryta dig in i (till synes) fasta grupperingar

De flesta kommer vilja ge en ny person en chans ändå och kanske har du de egenskaperna som krävs för att liva upp det där halvtorra gänget? Kanske har de bara gått och väntat på en sådan som dig? Fasta grupper är inte alltid fasta. De bara uppstod. Och det finns rum för dig om du visar att du är seriös.

Min nya klass i sista året på gymnasiet var oerhört starkt grupperad och det märktes direkt. Redan första veckan tvingades jag välja med vilken kompisgrupp jag skulle starta UF-företag vilket inte kändes så kul. Men det visade sig att den nya gruppen om fyra hade väldigt kul ihop även om de tre tidigare medlemmarna har erfarenheter och upplevelser ihop som du inte delat. De nya bekantskaperna ledde till jobb för mig efter gymnasiet hos en av personernas pappa så du vet aldrig på förhand vilka möjligheter som kommer att uppstå ur det jobbiga socialiserandet. Det behöver inte gå till överdrift med startandet av blogg och skapande av egen logga och beställande av varsin porslinskopp med gruppens logga på till alla i gruppen för att det ska vara kul (host, host!).

4. Delta i så många klassfester och evenemang som möjligt

Har du möjlighet så försök att delta i klassens sammankomster tidigt. Det blir ett annat forum än skolan och du får se en annan sida av de flesta. Klassfester svetsar samman klassen och om du kan så gå! Det behöver inte innebära en massa superier. Drick läsk, ingen kommer att bry sig. Tacka ja till allt du kan gå på utan att försumma studierna. När ni tar examen så kommer övriga ha glömt att du inte gick i deras klass från början.

5. Sprid risken

Nej jag menar inte att du ska köpa en massa aktier i olika bolag utan att du ska mingla vidare även om du hittar några som verkar schyssta tidigt. Jag har en tendens att efter att jag hittat någon att prata med tänka att okej, nu har jag en kompis nu räcker det, men det är inte alltid en bra strategi. Man missar många andra som kanske tror att ni två har gaddat ihop er nu och så uppstår inga ytterligare kontaktförsök.

Slutsats

Det handlar alltså om att ta makten över sitt sociala liv och själv ta initiativet till nya kontakter. Låt inte slumpen avgöra om du får kompisar och om du kommer att trivas i din nya klass. Det är kul och en möjlighet att få börja i en ny klass eller ny grupp. Det har känts skit inför varje sådan förändring i mitt liv men det är bara att konstatera att varje ”klassbyte” har lett till livslånga bekantskaper, flickvän, jobb, inspiration och oanade möjligheter.

Lycka till!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s