
Snart är det dags att skriva C-uppsats för dem som vi med kärlek och glimten i ögat kallar Kvasipluggarna. Det kan därför vara på sin plats med några goda råd angående detta. Det är nämligen av yttersta vikt att se till att kämpa på med uppsatsen och få den klar i tid. Det sparar dig en oerhörd ångest och stress att slippa ha den hängande över sommaren eller i värsta fall ännu längre. På sommaren ska det sommarjobbas och badas, kanske finns eventuellt någon kurs att läsa. Jag garanterar att läshuvudet inte är på topp efter ett dagsverke inom industrin, eller vilket annat sommarjobb som helst. Fritiden ska du ha till återhämtning från terminernas slit. Sannolikt har inte heller din hemstad ett bibliotek med den litteratur du behöver för att skriva. Därför är det lika bra att skriva klart i tid på studieorten. Och om du stannar på studieorten kan du ge dig sjutton på att universitetsbiblioteket tillämpar sommaröppettider och därmed stänger kl. 16 vardagar samt har helt stängt på helgerna.
Uppsatsskrivning kan vara det jobbigaste du gör på hela utbildning. Du är ensam när du jobbar och måste ha en oerhörd disciplin. Men lyssna inte alltför mycket på mig som domedagsprofet. Uppsatsen kan gå som en dans på rosor och vara mycket skoj om du lägger lite tid på planeringen av arbetet. Jobbar du på bra i början kan du njuta för fullt av den härliga majsolen och slippa überstressen av att ha allting kvar i slutet.
Ett oumbärligt hjälpmedel i sammanhanget är boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats” av Fredrik Hillvesson. Den tycks förvisso i skrivande stund vara slutsåld på sina håll, men försök att få tag på en kopia. Den hjälper dig inte med hur du ordnar formalia och fotnoter, utan fungerar snarast som en hjälp med hur du ska planera och strukturera upp arbetet. När du kör fast och det går sakta kan man slå upp boken och alltid finna några peppande ord. Följ allt han säger och du torde bli klar i tid. Det är verkligen en fantastisk liten bok för alla uppsatsskrivare. Jag önskar jag skaffat den långt tidigare. Tveka inte att köpa den, särskilt om du vet med dig att struktur och planering inte är dina starka sidor. Man kan läsa mer om Fredrik och hans bok på Skrivauppsats.se
Låter smart att läsa någon bok i det där. Jag har alltid tyckt att det är udda att vi bara förväntas sätta oss ner och skriva en uppsats utan att någon som helst aning om hur man gör. För att själv ge några tips
1) Om du skriver på engelska: Använd OSCOLA för formalia. Underlättar enormt.
2) Om du skriver på svenska. Hitta omedelbart ett erkänt system för formalia.
3) Se till att rekrytera några som läser igenom uppsatsen när du tror att du är klar. Det finns _alltid_ något som är fel.
4) Börja skriv direkt. Skit i om det blir bra, dåligt eller vad det blir. Bara skriv utan att bry dig om det blir helt korrekt. Det blir en mer naturlig process, tycker jag. När man väl kan ämnet bra i slutet av uppsatsskrivandet så ser man direkt vilka fel man gjorde i början. Och så ändrar man. Man rättar sig själv löpande genom skrivandet.
5) Titta på andra uppsatser och hur dom har löst problem. Använd DIVA för att hitta några uppsatser och kolla igenom.
6) Var ”rimlig” i din analys. Alltför långtgående slutsatser av materialet sticker ut rejält.
Opponering
1) Fokusera på analysen av uppsatsen. Om du inte gör en djupgående undersökningen av analysen så finns det en väldigt hög chans att du själv får sämre betyg. Tidigare i Örebro blev man inte sänkt om man missade att göra detta, men numera så finns det en hög risk att bli det.