50 års fängelse för lite revbensspjäll

50 års fängelse för lite revbensspjäll

Det har den senaste tiden diskuteras en hel del i vårt iskalla IKEA-land om straff för narkotikabrott och om huruvida decennielånga gallerskakningar är rimliga påföljder för att distribuera illegala berusningsmedel. Diskussionen kom som bekant i kölvattnet av att Högsta domstolen, med justitierådet Martin Borgeke i spetsen, börjat kraftigt sänka sin påföljdspraxis för narkotikabrott. Justitieminister Gredelin gick nyligen ut i DN och gnällde på hur den sänkta påföljdspraxisen är problematisk:

Hon säger att domstolarnas ändrade praxis orsakat upprördhet bland landets narkotikapoliser som ifrågasätter om det är meningsfullt att utreda brotten när straffen sänkts.

Poliskårens slöhet är ju känd sedan tidigare, men att polisens slöhet ska få ha ett avgörande inflytande på straffskalorna är en nyhet i alla fall för mig.

Well well, yada yada, narkotika shmarkotika, be that as it may, och allt annat som anglofilerna säger. Även om fru Ask får som hon vill och Sverige åter får bland världens hårdaste straff för narkotikabrott ligger svenska staten fortfarande i lä när det kommer till att signalera för medborgarna vilka beteenden som är oönskade. I Texas dömdes 43-årige återfallsförbrytaren Willie Smith Ward nyligen till 50 år i fängelse för att ha baxat lite revbensspjäll.

“This verdict shows that the citizens of this county will not tolerate a continued disrespect and disregard for other people and their property,” said Assistant District Attorney J.R. Vicha […] “People who choose to do so will be dealt with seriously and appropriately.”

4 reaktioner på ”50 års fängelse för lite revbensspjäll

  1. Mmm…Skattebrott och narkotikabrott makes no sense när man väl sitter där uppe och är med om att skicka folk till fängelse. Och om Borgeke kan man säga, som en annan snubbe från HD nyligen sa ”han är väl bra och så, men han är väl känd för att fylla ut luckorna med sina egna åsikter”.

  2. Utveckla! Makes no sense på vilket sätt?

    Att fylla ut luckorna med sina egna åsikter låter ändå inte fullständigt olämpligt. Luckorna måste ju fyllas med någonting. Det viktiga är väl att man baserar sina åsikter på vettiga resonemang, logik, medmänsklighet osv.

  3. Hej. Kom in här efter att ha googlat ”juristprogrammet”. Du har tidigare skrivit att du kom in tack vare HP och det är precis samma för mig. Har två frågor. 1. Hur pass SVÅRT är det? Givetvis olika för alla människor. Jag pluggade inte så mycket i gymnasiet (var omotiverad) men är beredd att lägga ner väldigt mycket tid nu. Är trots det lite orolig för tempot?? 2. Skulle gärna läsa in programmet på 4 år i stället för 4.5. Är det vanligt??? Vore så tacksam för svar!!

  4. Hej Sofie, kul att du hittat hit.

    Förmodar att du läst det här inlägget. Om inte så läs gärna det.

    Kompletterar även med följande svar:

    1. Hur svårt det är beror givetvis på många olika omständigheter. Men räkna med att det krävs hårt arbete för goda betyg. Skrev om detta i inlägget som jag länkade till ovan men för att repetera: För att lyckas måste man 1. tänka på sin studieteknik (köp gärna en bok om studieteknik och gå på en föreläsning om det) 2. plugga både ensam och tillsammans med andra och 3. ha en positiv inställning.

    Jag var också omotiverad under gymnasietiden och var också orolig för att jag inte skulle klara av att plugga hårt på universitetet men det gick bra ändå. De flesta inser efter ett tag på juristprogrammet att varken ett gott resultat på högskoleprovet eller höga betyg från gymnasiet i sig är någon som helst garanti för att lyckas bra på juristprogrammet.

    2. Ja det går och det är ganska vanligt. En i slipspraxis gjorde så. De flesta som pluggar på 4 år läser två 15 hp-kurser under två somrar och får därigenom ihop 30 hp (en termin) som de kan tillgodoräkna sig inom juristexamen. Att plugga under sommaren är väl bra för att kunna ta ut examen tidigare eller för att hamstra extrapoäng till ting, men för egen del skulle jag aldrig välja bort ett sommarjobb för att plugga under sommaren. Man pluggar så hårt under terminerna att det är skönt att få ett break och arbeta (eller vara ledig) under sommaren istället. Om man dessutom har möjlighet att få ett juridiskt sommarjobb tycker jag absolut att man ska välja det istället för att plugga under sommaren.

    Ett annat sätt att förkorta studietiden är att läsa flera kurser parallellt under terminerna. Det är också rätt vanligt, men personligen skulle jag aldrig välja bort andra aktiviteter såsom föreningsuppdrag, extrajobb eller t.ex. sportaktiviteter för att kunna plugga mer än 100% (30hp per termin). Det där får man givetvis känna av bäst själv. Tycker dock absolut inte man ska plugga dubbelt de första två åren.

    Lycka till, grattis och hör av dig om du undrar någonting mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s